motivatiebrief schrijven

Een sterke motivatiebrief schrijven, doe je zo …

In Schrijftips by Pieter3 Comments

Net afgestudeerd en op zoek naar werk? Of een ervaren rot en toe aan een nieuwe uitdaging? Wie een job zoekt, kan er niet omheen: de motivatiebrief! Weet je jezelf goed te ‘verkopen’? Dan staat de deur naar je droomjob op een kier. Laten je schrijfkunsten je lezer koud? Dan eindigt de sollicitatie nog voor ze goed en wel begonnen is. Daarom deze vijf tips om een goeie motivatiebrief te schrijven.

1) Wees concreet en persoonlijk in je sollicitatiebrief

Schrijf een motivatiebrief ‘op maat’ van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Niets zo vervelend voor een HR-medewerker als een brief die bol staat van de nietszeggende passe-partouts. Met de zin “Ik kom in aanmerking voor deze job, want ik ben gemotiveerd én ik heb ervaring” maak je geen indruk. Leg uit waaróm je gemotiveerd bent – wat zijn je drijfveren, wat trekt je precies aan in de functie en waarom kies je voor dit bedrijf? Hoe concreter je motivatiebrief, hoe beter de lezer zich een beeld van jou kan vormen.

Het doel van een motivatiebrief is jezelf verkopen. Maar overdrijf niet in je zelfverheerlijking.Scriptura Copywriting

2) Overdrijf niet in je zelfverheerlijking

Het doel van een motivatiebrief is jezelf verkopen. Je vaardigheden, je ervaringen, je persoonlijkheid … Uiteraard plaats je ze in een positief daglicht, maar overdrijf niet. Je bent ook maar een mens, net als je toekomstige werkgever. En nog belangijker: wees eerlijk. Liegen over ervaring of diploma’s is absoluut uit den boze.

3) Laat ruimte voor zelfkritiek

Vermijd dat je motivatiebrief een goed-nieuws-show wordt. Dat is niet alleen onrealistisch, het komt ook verwaand over. Heb je een vervelende werkervaring achter de rug? Verzwijg die dan niet, maar leg uit wat je daaruit hebt geleerd. Het geeft je brief een heel menselijke én persoonlijke toets.

4) Vermijd droge opsommingen

Een motivatiebrief is geen uitgeschreven variant van je curriculum vitae. Die laatste is een opsomming van al je diploma’s en relevante ervaring. De motivatiebrief daarentegen legt uit waarom jij de geknipte persoon bent voor de job. Studiekeuze en ervaring spelen een rol, maar licht enkel die punten toe die nuttig zijn voor deze job. Dat je vroeger in de scouts hebt gezeten, hoeft dus niet in je brief, maar kan wel in je cv.

5) Schrijf je motivatiebrief bondig en to the point

De kans is erg groot dat jij niet de enige kandidaat bent voor de job – in de meeste gevallen zijn er tientallen andere kandidaten. Zoveel sollicitatiebrieven doorploegen, is voor een HR-afdeling een heel karwei. Doe je lezer daarom een plezier en hou je brief kort – 250 à 300 woorden volstaan. Nog een voordeel: die beperkte lengte verplicht je om met de deur in huis te vallen.

Zelf aan de slag? Lees ter inspiratie deze fictieve motivatiebrief.

Deel dit bericht

Comments

  1. Een professionele loopbaancoach leerde me hoe ik een goede motivatiebrief moet schrijven. Dat bleek achteraf erg nuttig te zijn. Ik vond uiteindelijk mijn droomjob.

Reageer op dit bericht